Rekonštrukcia amfiteátra sa má začať už v septembri

06.08.2009 Medzilaborce

Medzilaborce 6. augusta (TASR) - Mesto Medzilaborce plánuje začiatkom jesene rozbehnúť stavebné práce v súvislosti s revitalizáciou amfiteátra
Na tú mesto získalo nenávratné finančné zdroje vo výške 838.000 eur (25,25 milióna Sk) z Programu cezhraničnej spolupráce SR – Poľsko 2007-2013, pričom päť percent z nákladov bude hradiť samospráva zo svojho rozpočtu.
Prednosta MsÚ Vladislav Višňovský dnes pre TASR uviedol, že dohoda s riadiacim orgánom v Krakove je už podpísaná a začiatkom budúceho týždňa by mala byť uzavretá aj zmluva s partnerským mestom Sanok. Ešte v priebehu augusta chce radnica vyhlásiť verejné obstarávanie na dodávateľa prác a predpokladajú, že so stavebnými práca sa začne v septembri.
\"Myšlienkou obnovy amfiteátra sa intenzívne zaoberáme už od roku 2004. Odvtedy sme sa dvakrát neúspešne pokúšali získať finančné prostriedky z podporných fondov na záchranu a zveľadenie tohto kultúrneho stánku, \" konštatoval Višňovský. Dodal, že areál je v súčasnosti v havarijnom stave a bez jeho zásadnej rekonštrukcie by bolo ohrozené ďalšie organizovanie kultúrnych podujatí a festivalov.
Projekt počíta s vybudovaním nového javiska, dvojposchodovej budovy so zázemím pre účinkujúcich vrátane sociálnych priestorov, kancelárií, ozvučovacej a osvetľovacej miestnosti, réžie a šatní s rozcvičovňou. Okrem toho tu pribudnú sociálne zariadenia pre verejnosť a približne 600 metrov nového oplotenia. Pre návštevníkov bude k dispozícii pohodlnejšie sedenie. Vybudovaním spevnených plôch, nových elektrických a vodovodných prípojok sa podľa prednostu zlepší aj celková infraštruktúra areálu.
Kolaudácia stavby je naplánovaná na budúcoročný letný folklórny festival. \"Sme veľmi radi, že po takmer 50 rokoch sa podarí výrazne podporiť a skultúrniť celkové prostredie a podmienky na organizovanie najväčších slávností Rusínov na Slovensku, \" povedal Višňovský.
V rámci medzinárodnej spolupráce Medzilaborce spolu so svojimi poľskými partnermi získali z tohto programu aj ďalší grant vo výške takmer 20.000 eur (602.520 Sk). Ten je však určený na konkrétne kultúrne podujatia, ktoré sa budú konať na oboch stranách hraníc. Zo získaných prostriedkov bude zároveň možné zakúpiť kroje pre folklórne súbory a časť využijú na vydanie knižnej publikácie o susediacich regiónoch.
 

Vyberte región